• Alexandre

WELKE ZIJN DE MEEST BERGACHTIGE LANDEN VAN EUROPA ?

Hoewel Europa een van de meest dichtbevolkte en verstedelijkt continenten ter wereld is, is het ook een bijzonder bergachtig continent. Ongeveer een derde van het Europese grondgebied wordt namelijk als berggebied beschouwd volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), dat rekening houdt met talrijke criteria zoals hoogte, klimaat, topografie, enz.

Zoals te verwachten valt, maken berggebieden een belangrijk deel uit van het oppervlak van de "kleine" Alpenlanden: Zwitserland (93.30 %), Slovenië (77.98 %), Oostenrijk (73.34%).

Door hun grotere oppervlakte hebben Frankrijk en Duitsland respectievelijk slechts 25,25% en 14,72% van de berggebieden. In Italië stijgt dit percentage tot 59,94% van het nationale territorium dankzij aan de Valdostaanse, Piëmontese, Lombardische en Zuid-Tiroolse Alpen, maar ook als gevolg van de centrale, zuidelijke en Siciliaanse Apennijnen.


Naast de Alpenlanden zijn er nog vele andere bergachtige gebieden in Europa. Hoewel Spanje vaak wordt geassocieerd met kusttoerisme, heeft het land vele bergketens zoals de Pyreneeën, Picos de Europa, Cordillera Cantabria, Sierra Nevada, enz., die samen 55,59% van het nationale territorium uitmaken.

Nog steeds in het zuiden van het continent nemen de Dinarische Alpen een belangrijk deel in van het grondgebied van de landen van het Balkanschiereiland.In Griekenland vormt het verlengde van de Dinarische Alpen het legendarische Griekse gebergte, gelegen in de massieven van de Pindus en de Peloponnesos, die 77,88% van het nationale grondgebied omvatten...Ten noorden van het Balkanschiereiland liggen de Karpaten, dat zich uitstrekken over het grondgebied van acht Midden-Europese landen, waaronder Slowakije (61,98%), Roemenië (37,84%) en de Tsjechische Republiek (32,26%).

Ten slotte, in Noord-Europa, is het percentage berggebieden in verhouding tot het nationale oppervlakte van de Scandinavische landen eveneens zeer hoog (Noorwegen = 91,84%, Zweden = 50,85%, Finland = 49,37%).


Zoals u ziet, is er in Europa een overvloed aan mogelijkheden om uw vakantie in de bergen door te brengen... Aarzel dus niet om onze bestemmingen op onze website of in onze gedrukte gids "Prestige & Charme" te bekijken om de beste adressen in de bergen te ontdekken!


Source: De cijfers zijn gebaseerd op een studie uitgevoerde door de Europese Commissie:

https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/studies/pdf/montagne/mount4_fr.pdf