top of page
  • Alexandre

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ADRET EN UBAC?

De berg is een natuuromgeving met zeer specifieke geografische, topografische en klimatologische kenmerken. Daarom is in de Alpen en in andere bergstreken een specifieke woordenschat ontwikkeld om de emblematische kenmerken van dit territorium aan te duiden.In dit artikel beschrijven we een aantal specifieke bergtermen:


Adret/Ubac :


De adret is de kant van een berg die het langst aan de zon is blootgesteld. Aan deze kant van de berg is het het warmst en smelt de sneeuw het snelst. De adret is dus de meest geschikte zijde voor de landbouw. In het algemeen is het ook de meest bebouwde kant.

Aan de andere zijde komt de ubac overeen met de minst zonnige kant. Het is hier veel kouder en het is over het algemeen ook de meest beboste kant.


Het is dus de ideale helling om in de zomer te wandelen en toch koel te blijven!


Het is ook op de ubac dat de meeste "Névés" worden gevonden.Névé:


Een névé is een geïsoleerd gebied van sneeuw dat resistent is tegen smelten door minder blootstelling aan de zon. Hij wordt ook in de zomer aangetroffen onder de grens van de eeuwige sneeuw. Boven een bepaalde hoogte valt de neerslag immers systematisch in de vorm van sneeuw, zodat de toppen altijd met sneeuw bedekt zijn. Het is echter meer een kwestie van hernieuwde sneeuw dan van eeuwige sneeuw, want zelfs dit sneeuwdek op grote hoogte is niet vrij van de watercyclus.Amont/Aval :


Op een alpiene helling liggen de alpenweiden "en amont" van het bos. Omgekeerd ligt de vallei "en aval" van de pieken. Een mnemotechnisch trucje dat werkt in het frans: de aMONT verwijst naar de kant die naar de MONTagne gericht is, terwijl de aVAL verwijst naar de kant die naar de VALlée gericht is...


Een kleine hint voor wintersporters: een van de 10 gouden regels van de Alpine Responsability Code luidt dat het de verantwoordelijkheid is van skiërs in "amont" om te letten op skiërs in "aval".


Dus veel plezier op de piste, maar pas op voor de mensen die beneden zijn ;)Wij hopen dat deze termen nuttig voor u zullen zijn om uw weg te vinden in de bergen! In ieder geval wenst het team van La Maison de la Montagne u veel plezier op uw volgende avontuur in de bergen! Voor meer informatie en advies kunt u graag contact met ons opnemen en onze catalogus van bestemmingen bekijken.


bottom of page