• Alexandre

VIA ALPINA : ONTDEK DE ALPEN TE VOET!


Zoals u waarschijnlijk weet, vormen de Alpen een boogvormig gebergte dat zich uitstrekt van de Franse Rivièra tot aan de Adriatische Zee door 8 verschillende landen. U weet echter misschien niet dat het mogelijk is om de Alpen van de ene kant naar de andere kant over te steken, terwijl u uitsluitend op lange-afstandswandelroutes verblijft. Dit is La Via Alpina!


La Via Alpina is een netwerk van 5 internationale wandelroutes die meer dan 5000 km door Italië, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk en Monaco lopen. Elke route wordt gekenmerkt door een kleurcode: rood, paars, geel, groen, blauw. De rode route is de langste. Het begint in Monaco en eindigt in Triëst na het doorkruisen van de 8 landen en brengt ons van zeeniveau naar een hoogte van meer dan 3000m.

De routes leveren echter geen technische problemen op en zijn toegankelijk voor alle wandelaars.


Natuurlijk is het belangrijk om zich vooraf te informeren over de weersomstandigheden en de meeste loipes zijn sowieso alleen begaanbaar buiten de besneeuwde periodes.


De bewegwijzering van de Via Alpina routes varieert enigszins van land tot land. In Frankrijk en Zwitserland zijn de belangrijkste routes gemarkeerd met rode en witte lijnen, terwijl ze in Slovenië zijn gemarkeerd met cirkels.


In Oostenrijk staat het Via Alpina-logo op vierkante metalen platen en in sommige regio's van Italië is het logo van gegraveerd hout.Ook de typologie van de bergaccommodatie en de manier waarop deze functioneert, verschilt van land tot land.


Zo kunnen bijvoorbeeld hooggebergtebases als volgt worden genoemd:

- "Koča" (in Slovenië)

- "Rifugio" (in Italië en Zwitserland)

- "Hütte" (in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Zuid-Tirol)

- "Haus" (in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Zuid-Tirol)

- "Cabane" (in Frankrijk, Zwitserland en het Aostadal)

- "Gîte" (in Frankrijk, Zwitserland en het Aostadal)De Via Alpina is een originele en authentieke manier om het culturele en natuurlijke erfgoed van de Alpen te ontdekken. Als grootste natuurgebied van Europa herbergen de Alpen een unieke flora en fauna.


In cultureel opzicht is het een gebied in het hart van Europa dat al eeuwenlang het toneel is van opeenvolgende culturele uitwisselingen tussen de verschillende Europese beschavingen.


Daarom is het culturele erfgoed, net als het natuurlijke erfgoed van de regio, even rijk als gevarieerd. De wandelroutes die bekend staan als de "Via Alpina" nodigen u uit om alle wonderen van deze uitzonderlijke regio te ontdekken...Voor meer informatie over het Europese project "Via Alpina" nodigen wij u uit om de website van de organisatie te bezoeken door te klikken op de volgende link (http://www.via-alpina.org/) en voor gedetailleerde informatie over de regio's die door La Via Alpina worden doorkruist, aarzel niet om de pagina's van onze website te raadplegen (zie hieronder) waar u de beste adressen voor accommodatie en catering vindt!


Frankrijk:

- Hautes-Alpes : https://www.lamaisondelamontagne.be/hautes-alpes

- Savoye : https://www.lamaisondelamontagne.be/savoie

- Haute-Savoie : https://www.lamaisondelamontagne.be/haute-savoie


Zwitserland:


- Vaud Kanton : https://www.lamaisondelamontagne.be/canton-de-vaud

- Wallis Kanton : https://www.lamaisondelamontagne.be/valais

- Bern Kanton :

https://www.lamaisondelamontagne.be/canton-de-berne

- Graubünden Kanton : https://www.lamaisondelamontagne.be/les-grisons


Oostenrijk:

- Vorarlberg : https://www.lamaisondelamontagne.be/vorarlberg

- Tirol : https://www.lamaisondelamontagne.be/tyrol


Italië:


- Aosta Vallei: https://www.lamaisondelamontagne.be/valee-d-aoste

- Piëmont : https://www.lamaisondelamontagne.be/piemont

- Zuid-Tirol : https://www.lamaisondelamontagne.be/tyrol-du-sud