• Judit

RODE PEPER FEEST IN ESPELETTE

Het Rode Peper Feest vindt plaats op 29 en 30 oktober 2022 in Espelette. Het is een van de grote festivals van Baskenland geworden.


In de gelijknamige stad in de Pyrénées-Atlantiques biedt het Rode Peper Feest van Espelette een breed scala aan gezellige activiteiten voor het hele gezin tijdens het weekend. Er is geen kaartje of reservering nodig, alle evenementen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.


De Pepermarkt is het hart van het festival: activiteiten en een grote gastronomische beurs. U vindt er chiliproducenten met al hun producten (chilivlechtwerk, chilipoeder, gelei...). Ook andere producenten van lokale producten vormen de markt en er zullen eetkraampjes aanwezig zijn.


Gedurende 2 dagen zullen de aan de bezoekers voorgestelde animaties gastronomie, muziek of thematische workshops combineren.

Dit festival heeft een reputatie tot ver buiten Baskenland en zet de productie van chilipepers in de schijnwerpers!Een volledig programma van evenementen:

Inwijdingen in de Confrérie du Piment.

De straten van de stad zullen worden geanimeerd door de muziek van bandas, liederen, kracht en dansen (txistularis), Baskische pelota, straatkunst...


Espelette

Espelette is een klein dorp in het hart van Baskenland. Het vertegenwoordigt echt het Baskische dorp zoals men het zich kan voorstellen. Opgericht door een adellijke familie, is het uitgegroeid tot


Wereld dankzij de teelt van een specerij van de andere kant van de Atlantische Oceaan: de Espelette peper. En het is waar dat het aanwezig is op elke straathoek of aan elke huisgevel.


Maar het dorp Espelette is ook een pittoresk dorp met een mooie steeg omzoomd met winkels van plaatselijke ambachtslieden en producenten.

De sfeer van het dorp zorgt ervoor dat u wilt rondwandelen en de tijd wilt nemen om op de terrassen van de cafés te zitten of te lunchen in de traditionele restaurants van het dorp.


De must-sees van Espelette


Kasteel van Ezpeleta: het kasteel van de baronnen van Ezpeleta was oorspronkelijk een veel groter gebouw. Het staat in het centrum van het dorp en herbergt nu het VVV-kantoor en het stadhuis.Mondarain: deze berg, die 750 meter hoog is, domineert het dorp Espelette. Het is gemakkelijk te herkennen aan de grote rotsblokken op de top. Het is een beroemde wandelplek met een prachtig uitzicht.


Het interpretatiecentrum van Ossau-Iraty BOB: wacht op u voor een reis naar het hart van de beroemde Baskische en Bearnse kaas. Een leuk en informatief bezoek waar u meer te weten komt over de BOB.

Dompel u onder in het dagelijkse leven van de herders, ontdek de cyclus van de ooi, de productie- en rijpingsmethoden van Ossau-Iraty BOB, het grondgebied van de appellation... en natuurlijk, via een proeverij, zijn unieke smaak!
Espelette peper

"Aangekomen in 1650 in Baskenland, is de teelt van deze specerij bijna onveranderd gebleven volgens een voorouderlijk proces. Als enige specerij in Frankrijk met een BOB-label is de peper van Espelette tegenwoordig een lokaal geproduceerd kwaliteitsproduct.


De oudste wortels van de Espelette peper liggen in Mexico.

Het waren de eerste grote ontdekkingsreizigers die het mogelijk maakten de teelt van chilipepers in enkele jaren over de hele wereld te verspreiden. Maar hoe kwam de chilipeper in de moestuinen van de provincie Labourd terecht? Niemand weet het, maar al in 1650 werden rond Espelette de eerste sporen van chilipeper gevonden.


Het waren de vrouwen die het begonnen te verbouwen omdat ze het zagen als een goede manier om de peper, die toen te duur was, te vervangen. Pimento werd gebruikt als specerij om vlees en ham te kruiden en te bewaren.


Elk jaar selecteren de vrouwen de zaden van de pepers om te zaaien: zij baren de GORRIA-variëteit, het enige boerenzaad dat de Espelette-paprika oplevert.


In de herfst, om de pepers te drogen, spanden de vrouwen ze aan een touw en plaatsten ze tegen een muur in de boerderij. Na het drogen werden de touwen in de broodoven gelegd, die nog warm was van de vorige dag. Eenmaal uit de oven werden de pepers, die behoorlijk knapperig waren geworden, fijngemalen tot poeder. Deze knowhow is van generatie op generatie doorgegeven.


Pas in 1983, met de oprichting van een coöperatie, ontstond de wens om de verwerking van Espelette pepers te professionaliseren. Maar verschillende moeilijkheden leidden tot de sluiting ervan. De teelt van Espelette pepers ging achteruit en verdween bijna.


Maar de Espelette peper, een uitzonderlijke specerij, had zijn laatste woord nog niet gezegd. En onder impuls van de producenten die zich sinds 1993 in een unie hebben verenigd, kreeg het in 2000 een officiële erkenning als BOB en in 2002 een BOB.


Bron : https://www.pimentdespelette.com/le-piment-despelette/#histoire-pimentRecept

Deze chili is zo goed dat hij zelfs geschikt is voor zoete recepten. Je moet het proberen met chocolade!


Mousse van pure chocolade, sinaasappel en Espelette-peper

INGREDIËNTEN:

200 g pure chocolade om te bakken

6 eieren

1 sinaasappel

1 theelepel Espelette peper


VOORBEREIDING:

1- Verwijder de schil van de sinaasappel en meng deze.

2- Pers de sinaasappel uit.

3- Scheid het eiwit en het eigeel.

4- Zout de eiwitten licht en klop ze stijf.

5- Giet de helft van de schil, al het sap en de chocolade in een steelpan en verwarm op laag vuur, onder regelmatig roeren, tot je een zijdeachtig mengsel hebt.

6- Meng de dooiers met de gesmolten chocolade en de Espelette peper.

7- Spatel voorzichtig de eiwitten erdoor.

8- Giet in een kom en laat 2 uur rusten in de koelkast.