• Judit

OOSTENRIJKSE NATIONALE DAG

Een beetje geschiedenis

26 oktober is een feestdag in Oostenrijk. Bij deze gelegenheid wordt de "permanente neutraliteit" van het land gevierd onder verwijzing naar 26 oktober 1955, toen het Oostenrijkse parlement dit beginsel in de grondwet verankerde. Dit markeerde destijds de terugtrekking van de Sovjettroepen uit Oostenrijk na het einde van de Tweede Wereldoorlog.


In 1938 annexeerde Duitsland Oostenrijk met de Anschluss. In 1945 werd Wenen, net als Berlijn, gecontroleerd door vier buitenlandse mogendheden: de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en de USSR. Na de dood van Stalin in 1953 stemde de USSR in met een periode van "détente" met de Verenigde Staten, belichaamd in de term "vreedzame coëxistentie", zoals Nikita Chroesjtsjov het uitdrukte. De USSR stemde in met de evacuatie van Oostenrijk als het volledig neutraal werd.


Oostenrijk gebruikte dit beginsel van neutraliteit om een pool van stabiliteit te waarborgen terwijl het aan de westerse kant lag en aan het Sovjetblok grensde.Wat te doen in Oostenrijk?

Het eerste wat opvalt als je op 26 oktober door een Oostenrijkse stad loopt, zijn de vlaggen. Het is waar dat elke Nationalfeiertag het hele land in rood en wit is uitgedost. Naast de vlaggen kleden en schminken de mensen zich in rood en wit.


Als je van cultuur houdt

Burgers kunnen op deze dag federale musea gratis of tegen gereduceerd tarief bezoeken. Hiertoe behoren de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek, het Kunsthistorisches Museum en het Museum voor Militaire Geschiedenis, die net als vele andere op deze dag geopend zijn.


Er worden open dagen georganiseerd in het kantoor van de Bondspresident, de Bondskanselarij, ministeries en andere openbare instellingen.
Als je van de natuur houdt

Voor veel Oostenrijkers is het beste deel van de Nationalfeiertag de gelegenheid om het prachtige landschap van het land te verkennen. In de loop der decennia is wandelen voor de Oostenrijkers een favoriete activiteit geworden om de feestdagen te vieren. Op 26 oktober is het wandeldag, dus je ziet horden Oostenrijkers naar de heuvels en nationale parken (Nationalpark Wandertag) trekken om al dat groen op te snuiven.Als u een fijnproever bent

Dit is de perfecte dag om te genieten van Oostenrijkse specialiteiten.

Wiener schnitzel © Österreich Werbung, Fotograf: Wolfgang Schardt

Schnitzel of Wiener is een traditioneel Weens gerecht. Wiener schnitzel betekent letterlijk "Weense schnitzel".


Wiener schnitzel wordt gewoonlijk geserveerd met doorregen aardappelen en cranberryjam. De smaak wordt versterkt met een scheutje citroensap.


Wiener of Weense worst is een soort worst die traditioneel wordt gemaakt van varkensvlees en rundvlees.

Er zijn ook verschillende soorten Weense worst, waaronder die welke gekruid zijn (Bosna genoemd) of gevuld met kaas.

Sommige van deze variaties zijn specifiek voor de regio's van Oostenrijk.


Kaspressknödel ©Tirol Werbung

Kaspressknödel zijn een typische specialiteit van het Alpengebied in het westen van Oostenrijk. Zoals de meeste gerechten uit deze streek zijn ze vegetarisch en zetmeelrijk. De gebruikte kaas is idealiter Tiroler Graukäse of andere sterke kazen - hoe geuriger, hoe beter.


Sachertorte © Österreich Werbung/Wolfgang Schardt


Sachertorte is een chocoladetaart van Weense oorsprong.

Het bestaat uit twee lagen luchtige chocoladecake, een dun laagje abrikozenjam in het midden en een donker chocoladeglazuur op de bovenkant en de zijkanten.


Traditioneel wordt het gegeten met een beetje slagroom.

In Hotel Sacher krijgt u de kans om het in zijn originele en traditionele versie te proeven. Het café staat vol met Oostenrijks gebak en desserts, waardoor het een must is voor alle fijnproevers.

Onze accommodatie aanbevelingen:

Appart Gastauer – St. Gallenkirch

Luxe vakantiehuizen in het centrum van St. Gallkirch (Vorarlberg). De appartementen zijn ruim en hebben allemaal tv en WiFi en een keuken met magnetron en vaatwasser.

Zij zijn lid van BergePlus, dat gratis sport en activiteiten voor kinderen omvat.


CONTACT

www.appartgastauer.com

office@appartgastauer.com

+43 (0) 5557 6631
Erika Boutique Hotel – Kitzbühel

Dit hotel is gewoonweg een van de beste hotels in het Kleinwalsertal: het zal liefhebbers van architectuur, wellness, biologische gastronomie, winter- en zomersport en gezinnen bekoren.

Het hotel combineert op unieke wijze de architectonische ambiance van de eeuwwisseling met modern comfort, vele individuele faciliteiten en de persoonlijke touch van een familiehotel.


CONTACT

office@erika-kitz.at www.erika-kitz.at

+43 (0)535 664 885