• Emilie

HET ONTDEKKEN VAN DE MARMOTTEN

De eerste zonnestralen laten zich nu voelen.

Zoals veel dieren, ontwaakt de marmot geleidelijk uit zijn winterslaap.


Zowel in het Franse massief als in België en Zwitserland, is het begin van de lente het ideale seizoen om dit kleine knaagdier in de bergmassieven te gaan observeren.


De oorsprong van de marmot


De marmot is een holend zoogdier, dat will zeggen een lid van de familie der grote knaagdieren.


Hij heeft in de loop der jaren veel verschillende namen gehad; "bergmuis", "marmontain", "marmotto" of "whistler" in Amerika zijn allemaal namen die gebruikt worden om hem aan te duiden.


In tegenstelling tot wat men zou denken, slapen marmotten niet de hele winter. Ze gaan door fases van waken en slapen tijdens hun winterslaap.


Hoewel lange tijd op deze dieren werd gejaagd voor hun vacht en vlees, wordt deze praktijk steeds minder gangbaar. De marmot is inderdaad zeer geliefd bij bergreizigers.

Het is niet ongewoon dat ze naar je toe komen en om een traktatie vragen!


Waar kan ik de marmotten zien?

De beste tijd om ze te zien is van april tot september.

heb je de beste kans om ze te observeren. In deze periode komen ze uit hun holen om vers gras te zoeken en hun nesten opnieuw in te richten ter voorbereiding op de komende winter.


Ze zijn op vele plaatsen aanwezig en u zult ze kunnen waarnemen in Savoie, Maurienne, maar ook in de Val d'Allos en de Pyreneeën, en in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland.


Veel accommodaties bieden speciale dierenwandelingen aan om de kans dat u ze tegenkomt te vergroten.
Folklore over de marmot


Op 2 februari wordt in Noord-Amerika de bosmarmot geëerd.

Het is verbonden met een traditie die de lengte van de winter zal bepalen.

Als de bosmarmot zijn schaduw niet ziet als hij uit zijn hol komt door bewolkt weer, zal de winter kort zijn. Als hij echter zijn schaduw ziet, wordt hij bang en keert terug naar zijn hol, wat erop wijst dat de winter zal aanhouden!


Vind deze schattige bontballen in onze bestemmingen!