• Judit

HERFSTMARKTEN

Vaarwel aardbeien, tomaten en abrikozen! De zomer verdwijnt en maakt plaats voor de herfst. Tussen de druivenoogst, de proliferatie van kastanjes, noten in de bomen en paddenstoelen in het bos... Dit seizoen heeft veel te bieden.

Als u een liefhebber bent van de herfstgastronomie, noteer dan de volgende beurzen in uw agenda.


Kastanjefeest in Ascona (Zwitserland) - 8 oktober

De herfst is eindelijk aangebroken! De bossen zijn gekleurd in warme gouden tinten en de grond wordt een tapijt van bladeren en kastanjebeestjes die wachten om geplukt te worden. Dit is het seizoen voor familiewandelingen, tradities en natuurlijk geroosterde kastanjes die vrolijk knisperen op het vuur.


In Ticino is de kastanje al eeuwenlang het basisvoedsel van de bevolking. Veel festivals zijn er nog steeds aan gewijd. In oktober worden overal in de regio "castagnatas" (kastanjefeesten) georganiseerd. Een daarvan is bijzonder populair en vindt plaats aan de oevers van het Asconameer. Kastanjes komen in alle vormen voor: geroosterde kastanjes, jam, honing, taarten, ijs, enz.


Wandelend langs de vele marktkramen kunnen bezoekers onder begeleiding van volksmuziek andere heerlijke lokale specialiteiten en ambachten ontdekken.Internationale beurs voor witte truffels in Alba (Italië) - 8 oktober

Elk weekend van 8 oktober tot 4 december 2022 wordt de 92e editie van de Internationale Witte Truffelbeurs van Alba gevierd.


De grootste internationale beurs gewijd aan de truffelteelt in de heuvels van Langhe, Roero en Monferrato. De witte truffelmarkt is het centrum van de beurs.


Hier kunnen bezoekers, naast de beroemde witte truffels, lokale producten zoals wijn, likeuren, kaas, pasta, vleeswaren, desserts, chocolade, paddestoelen en natuurlijk de beroemde hazelnoten uit Piemonte en kastanjes uit Cuneo proeven en kopen.

Tijdens het weekend worden ontmoetingen met wereldberoemde chef-koks, proeverijen, wijncursussen en conferenties georganiseerd, evenals evenementen en ruimtes voor kinderen.Festival "Toqués du Cèpe" Mende (Frankrijk) 8 oktober

De "Toqués du Cèpe" komen bijeen in Mende, in het hart van de Lozère, om deze smakelijke paddenstoel te vieren. Het festival "Les Toqués du Cèpe, Fête de l'abeille et de la nature" vindt altijd plaats in het eerste weekend van oktober.


Markten, tentoonstellingen, proeverijen, pickings, kook- en ontdekkingsworkshops, kookwedstrijden, ontdekkingstochten, concerten staan op het programma van dit feestelijke, gastronomische en smaakvolle evenement.Ludwigsburg Pompoenfestival (Duitsland) - tot december

Als het om pompoenen gaat, moet je in Ludwigsburg zijn! Van augustus tot december vindt in het kasteelpark de grootste pompoententoonstelling ter wereld plaats in het kader van de tentoonstelling "Baroque in Bloom Palace Gardens" (Blühendes Barock).


Een grote tuinbouwshow met elk jaar een nieuw thema met 450.000 pompoenen van 600 verschillende soorten. Er zijn eetbare aromatische pompoenen en sierpompoenen, sculpturen en heerlijke pompoengerechten zoals soepen, wafels en de plaatselijke favoriet, Maultaschen, die op ravioli lijkt.


Viladrau Kastanjebeurs (Spanje) - 22 oktober

Viladrau viert een van de meest typische producten van de herfst, uit de bossen van de gemeente: de kastanje.


Voor de gelegenheid worden gastronomische proeverijen, rondleidingen door het natuurpark van Montseny, theatervoorstellingen, traditionele muziekconcerten en speciale menu's in de restaurants van het gebied georganiseerd.© Albert Llimós

Appelweken Bodensee (Duitsland) - tot 9 oktober

De Bodensee regio is beroemd om de vele soorten appels die hier geteeld worden. Van de bloei in het voorjaar tot de oogst aan het eind van de zomer drukt de Bodensee-appel zijn stempel op het landschap en brengt hij jong en oud in vervoering.

In de herfst, tijdens de appelweken, zijn in de steden aan de Duitse kust veel evenementen gewijd aan de appel. Winkeliers en fijnproevers presenteren alle variëteiten van deze vitaminerijke leverancier op een onderhoudende, soms verrassende, maar altijd smakelijke manier.

© T&E, Benjamin Stollenberg


Vind al onze bestemmingen in Zwitserland, Italië, Duitsland, Spanje en Frankrijk om de beurzen te bezoeken!