• Emilie

HEB JE OOIT GEHOORD VAN SKI-JOERING?

De winter is hier. Het is het begin van het seizoen van gourmetten, sneeuw en kou.

Het is de perfecte tijd om in de bergen te blijven.

Een kleine "hapering", ben je het zat om alleen maar op de "klassieke" manier te skiën ....?


Hier is een activiteit die uw vakantie een nieuwe impuls zal geven!


Een beetje geschiedenis

Ski-joering, wat letterlijk "ski-slepen" betekent, is een activiteit die rechtstreeks uit Scandinavië komt. De inwoners reisden vroeger op ski's getrokken door rendieren, die niet sterk genoeg waren om hen te dragen.


De oorsprong ervan gaat terug tot 2500 voor Christus. De eerste sporen van "Shörekjöring", de voorvader van het ski-joggen zoals we dat nu kennen, zijn te vinden.

Aanvankelijk ontwikkeld door landbouwers die een vervoermiddel nodig hadden, werd ski-jumping al snel een sport, maar ook een toeristische activiteit.


De eerste ski-jumping-evenementen werden reeds in 1906 in St. Moritz, Zwitserland, georganiseerd onder invloed van Britse paardensportliefhebbers.
Frankrijk gebruikte ook paarden als transportmiddel in de bergen, tot de komst van skiliften die geleidelijk de paarden vervingen. Ski-joering heeft in de jaren negentig zijn populariteit herwonnen, hoewel Zwitserland het mekka van deze discipline blijft.


Tegenwoordig wordt ski-jumping ook beoefend met honden, maar ook met gemotoriseerde voertuigen.De verschillende evenementen in ski-joering

Zoals bij elke sport, zijn er verschillende evenementen in skijoring die verschillende vaardigheden vereisen.


Reuzenslalom:

Dit evenement bestaat uit twee delen. In het eerste deel moeten de skiër en zijn paard de zogenaamde "reuzenslalom" afleggen waarbij ze 8 tot 12 poortjes moeten passeren en in het tweede deel de "speciale slalom" waarbij ze 12 tot 15 poortjes moeten passeren.

Hoe sneller ze zijn, hoe meer punten ze zullen winnen.


De snelheidstest:

Deze proef kan door twee of meer paren tegelijk worden uitgevoerd, afhankelijk van de beschikbare ruimte op de baan. De start wordt gegeven vanaf een stop of reeds gestart.

In alle gevallen bepaalt alleen de tijd de rangschikking.


Behandeling:

Ons duo paard en ruiter zal tussen de 5 en 8 officiële figuren moeten voorleggen die in het reglement van deze sport worden opgesomd.

U zult figuren aantreffen met atypische namen zoals "de steltloper", "de gendarmehoed" of "de doline".Mijn vakantie combineren met ski-joelen?


Of het nu gaat om een boswandeling of een initiatie, het voordeel van deze activiteit is dat ze zowel door beginners als door ervaren mensen kan worden beoefend. Bovendien zal het kinderen die van dieren houden plezieren!


Er zijn verschillende manieren om ski-jumping te beoefenen, met verschillende soorten ritten. Inwijding, beginners, kinderritten, kindercursussen, ontdekkingscursussen, familiesessies en wedstrijden voor de meer ervaren rijders.


Wat u ook kiest, u vindt altijd de ski die bij u past!


In Frankrijk bieden veel resorts ski-joering aan. Je kunt het beoefenen aan de voet van de Mont Blanc in de Val d'Arly.


Heb je liever Zwitserland? Dan nodigen wij u uit in het kanton Wallis om deze activiteit uit te proberen.
Vind al onze bestemmingen voor een spannende vakantie!