• Alexandre

DE KLEURCODES VAN SKIPISTES BEGRIJPEN


Of u nu een ervaren skiër bent of nieuw in de discipline, het is interessant om de verschillende soorten skipistes te kennen, zodat u uw weg kunt vinden in de skigebieden. Dit is des te nuttiger als u van plan bent om in het buitenland te gaan skiën, want zoals we in dit blogartikel zullen zien, verschilt de signalering van de pistes aanzienlijk afhankelijk van het land.


Over het algemeen stelt de typologie van de hellingen ons in staat om de hellingen in te delen volgens hun moeilijkheidsgraad.Kleurcodes voor skipistes in Europa


In Europa worden hellingen over het algemeen in drie categorieën ingedeeld op basis van hun moeilijkheidsgraad:


- Blauwe Piste = Makkelijk (geschikt voor beginnende en/of gemiddelde skiërs)

- Rode Piste = Moeilijk (geschikt voor gemiddelde en/of gevorderde skiërs)

- Zwarte Piste = Zeer moeilijk (geschikt voor gevorderde en/of ervaren skiërs)


Dus de blauwe banen zijn het meest toegankelijk, gevolgd door de rode banen en dan de zwarte - de moeilijkste.


Deze classificatie is van kracht in Oostenrijk, Italië, Duitsland, Slowakije, Polen en Slovenië. In Zwitserland is de indeling van de skipistes afhankelijk van de verschillende regio's van het land.

In Frankrijk is er een vierde categorie: groene skipistes. Deze zijn zeer eenvoudig en geschikt voor beginnende skiërs. Aan de kant van de Pyreneeën (in Spanje en Andorra) zijn ook groene hellingen in het nieuws, evenals in andere regio's van de wereld zoals Scandinavië of Patagonië.Kleurcodes voor skipistes buiten Europa


Wat de grensoverschrijdende skigebieden betreft, is er over het algemeen geen sprake van harmonisatie tussen deze twee classificatiesystemen.


Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is de indeling van de hellingen gebaseerd op vormen en kleuren.

In de Verenigde Staten en Canada bijvoorbeeld, duidt een groene cirkel gemakkelijke paden aan, een blauw vierkant duidt middelzware paden aan en een zwarte diamant duidt moeilijke paden aan. Sommige sporen worden echter soms aangeduid met meerdere zwarte diamanten. In dit geval zijn dit bijzonder moeilijke paden. Tot slot zijn sneeuwparken en funparks gemarkeerd met een oranje rechthoek.


Nu de indeling van de pistes geen geheimen meer voor u heeft, hoeft u alleen nog maar uw ski's aan te trekken en over de hele wereld de piste af te gaan!


Daarnaast is er ook een speciale typologie voor langlaufloipes.


Maar dat is een ander verhaal... dat u zult ontdekken in ons volgende Blog-artikel!


Ontdek onze bestemmingen.