• Emilie

DE FATBIKE EEN MUST TE PROBEREN DIT SEIZOEN!

Heb je ooit gehoord van de fatbike? Deze all-terrain fiets met extra brede banden, ook wel "fat-tire bike" genoemd, kan worden gebruikt op modderige paden, zandduinen en besneeuwde paden.De fatbike is een activiteit die aan populariteit wint. Het is een mountainbike met een speciaal frame waarop grote banden zijn gemonteerd voor een betere grip op sneeuw, modder en zand. De banden worden gewoonlijk opgepompt tot een lage druk, waardoor ze de schokken van het terrein beter kunnen opvangen. Deze fietsen kunnen dus zonder vering.


Hoewel het mogelijk is om met een fatbike op elke besneeuwde ondergrond te rijden, raden we je aan om naar de bergen te gaan voor meer plezier en adrenaline... Veel resorts bieden deze activiteit aan. Zo kunt u bijvoorbeeld een fat-bike tocht met gids maken vanuit Courmayeur in de Aosta-vallei, aan de voet van de Mont Blanc!


Oorsprong:

Een motor met grote banden is niet nieuw. In de begindagen van de fiets was dit al het geval en pas in 1980 werd de "moderne" versie ervan bedacht door Jean Naud, een Franse wielrenner, die de woestijn wilde doorkruisen.

Een paar jaar later besloot een groep fietsers in Alaska een fiets voor vier seizoenen te ontwikkelen. Tegelijkertijd liet Ray Molina in New Mexico een fiets bouwen voor gebruik in de duinen en het zand, die voor het eerst werd getest op de Interbike International Bicycle Expo van 1999.


Pas in 2001 werd het eerste fatbike-merk gecreëerd. Geregistreerd onder de naam "fatbike" door Mark Gronewald.

De fatbike zal zijn gloriemoment beleven in 2010, met de organisatie van evenementen en een beter reglement. Het is het populairst in Noord-Amerika, vooral in de winter.


Hoe kleed je je?


Zoals u zich kunt voorstellen, vereist het rijden op fatbikes in de winter de juiste uitrusting. Hier is een overzicht van de materiaal dat u moet meebrengen:

- Het hoofd:

Het is absoluut noodzakelijk voor uw veiligheid om een helm te dragen. Je hebt drie keuzes. U kunt een klassieke fietshelm nemen, waaronder u een bivakmuts kunt plaatsen om u tegen de kou te beschermen en droog te blijven ondanks de gaten in de helm.

Je kunt een skihelm krijgen, die is warmer.


Of u kunt investeren in een helm die speciaal voor fatbikes is ontworpen. Deze helmen zijn voorzien van een vizier en beschermen u tegen licht en de weerkaatsing daarvan, maar ook tegen boomtakken en koude wind.


- De nek:

Zorg voor verschillende bandana's en nekwikkels, zodat u hem regelmatig kunt verschonen als hij nat wordt.

- Bovenlichaam:

Doe een t-shirt aan en een thermische trui. Vergeet niet om lichte maar warme kleren mee te nemen, zodat u niet gaat zweten, waardoor u het koud zou krijgen.

Neem een windjack mee om er overheen te doen.


- Onderlichaam:

U kunt kiezen voor een speciaal fatbike pak of, zoals voor het bovenlichaam, meerdere dunne thermische lagen nemen.

Maar in ieder geval raden wij u aan ook fietsbroeken mee te nemen.


- Handen:

Klassieke skihandschoenen zijn goed genoeg. Er zijn ook speciale handschoenen, "kreeftenwanten" genoemd, die slechts drie vingers hebben.


- Voeten:

Warme, hoge laarzen zijn vereist. Ook hier zijn er speciale fatbike laarzen met clips op de zool om ze aan de fietspedalen te bevestigen.


Tot slot, voor degenen die het een beetje koud hebben, neem een paar kleine kachels mee om in uw zakken te stoppen in geval van nood...Waar kan ik op een fatbike rijden?


Door de groeiende populariteit van deze leuke en originele activiteit bieden steeds meer resorts fatbikes en elektrische fietsen te huur aan, evenals inleidende cursussen en excursies met gids. En het voordeel is dat je deze activiteit zowel in de winter als in de zomer kan beoefenen... U kunt kiezen uit onze bestemmingen in het Franse, Zwitserse, Oostenrijkse, Italiaanse, Duitse en Spaanse massief.Enjoy the ride!