• Alexandre

BOSSEN, LONGEN VAN DE PLANEET EN RESERVES AAN BIODIVERSITEIT


U raadt het al: naast zijn functie als ideale bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en andere outdoorliefhebbers, gaan we het hebben over de sleutelrol die het bos speelt in relatie tot onze planeet.


Het bos is vandaag 4,06 miljard hectare groot, of 31% van het aardoppervlak. Op een meer lokale schaal vertegenwoordigen de 182 miljoen hectare Europese bos dus slechts 5% van het bosareaal in de wereld, een cijfer dat misschien belachelijk lijkt, ook al vertegenwoordigt het 43% van de oppervlakte van de Unie.


De omvang en typologie van deze bossen varieert aanzienlijk van land tot land, met de meest beboste landen zoals Spanje, Frankrijk en Duitsland, naast Polen, Zweden en Finland.


 

Als 's werelds grootste reservoir van biodiversiteit worden de bossen ingedeeld in verschillende categorieën op basis van planten- en diersoorten, de milieubronnen die ze bevatten en een reeks factoren die verband houden met het bodemtype, het klimaat, de hoogte en de topografie.

In Europa omvatten deze categorieën boreale bossen, gematigde loofbossen, mediterrane bossen en gematigde gemengde bossen, gebieden waar voornamelijk dennen, eiken, beuken, sparren en sparren leven.Europa is zich bewust van de risico's van de snelle ontbossing in de wereld, waarbij jaarlijks 10 miljoen hectare verloren gaat, maar toch is er goed nieuws voor Europa: zijn bossen groeien nog steeds, zoals blijkt uit de 11 miljoen hectare bos die tussen 1990 en 2010 zijn ontstaan als gevolg van hun natuurlijke expansie, maar ook dankzij onze herbebossingsinspanningen.