• Emilie

DE OORSPRONG VAN DE BELLEN ROND DE NEK VAN HET VEE


We hebben allemaal wel eens een kudde koeien gezien waarvan er een of meer een bel om hun nek hebben.

Maar heb je je ooit afgevraagd welk doel het dient?


Een lange traditie:


Dit type klok komt oorspronkelijk uit de Jura, maar kan bijna overal worden aangetroffen. Of u nu in Frankrijk, Zwitserland of Italië bent, u zult er zeker een tegenkomen op uw weg door de bergweiden.Sinds mensenheugenis hangen mensen bellen aan dieren om ze te helpen de weg naar huis te vinden. Verschillende materialen zijn gebruikt om ze te maken. Hout, vruchtenschalen, diverse metalen in het verleden, worden ze nu gesmeed in staal of brons.


In de Middeleeuwen waren de klokken veel kleiner dan tegenwoordig. Pas in de 16e eeuw verschenen er grote modellen.Het was in de 18e eeuw dat de eerste sporen van deze klokken in Zwitserland werden gevonden. Het waren de Italiaanse retamers (mensen die voorwerpen bedekken met een laag gesmolten tin om te voorkomen dat ze oxideren) uit Piemonte en de Aostavallei die deze traditie hebben gebracht.


Hoewel de productie nu meer geïndustrialiseerd is, worden ze nog steeds op 100% traditionele wijze in Chamonix gemaakt.


De verschillende soorten klokken:
Klokken: Deze klokken zijn bedoeld om in de mist of in de bergen verdwaalde dieren terug te vinden.

Zij werden ook gebruikt om dieven af te schrikken, adders en stormen af te weren en dieren te beschermen tegen schadelijke invloeden. Om die reden zijn ze vaak versierd met religieuze motieven.


Omdat ze kleiner zijn, worden ze vooral gebruikt voor geiten en schapen.


Klarijnen: ook bekend als "grote hommels" zijn groter en zwaarder dan de klokjes, wegen over het algemeen 6 kg, maar kunnen oplopen tot 12-13 kg voor de grootste modellen.

Ze worden vooral gebruikt voor optochten wanneer de kuddes van de bergweiden naar boven of naar beneden trekken.


Toupins: Dit is de naam die in het kanton Vaud aan "bourdons" wordt gegeven. Het wordt ook "sonnette" genoemd in Wallis en "potet" in Neuchâtel.
Ontdek al onze bestemmingen in Zwitserland, Italië en Frankrijk om deze klokken met eigen ogen te zien!