• Hélène

5 AVONTUREN IN DE AULPS VALLEI, TUSSEN HET MEER VAN GENÈVE EN DE MONT BLANC

Vandaag stellen we u graag de Vallée d'Aulps voor, een van onze favoriete bestemmingen in de Haute-Savoie!

Het begint aan de toegangspoort tot het Meer van Genève en slingert zich langs de Dranse van Morzine naar de stad met dezelfde naam. Gedurende meer dan 20 kilometer stijgt de reiziger door berglandschappen en passeert hij de 9 dorpen van de vallei: La Vernaz, La Forclaz, La Baume, Le Biot, Seytroux, Saint-Jean-d'Aulps, Essert-Romand, La Côte d'Arbroz en Montriond.Een onvergelijkbare natuur:


Een vallei in het hart van het Geopark van de Chablais, geklasseerd als UNESCO site!

Van de zuidelijke oevers van het meer van Genève tot de toppen van de Portes du Soleil ontdekt u een opmerkelijk gebied waar de geschiedenis van het land de geschiedenis van de mens sterk heeft beïnvloed. De traditionele gebouwen, het gebruik van de berg, het leven op de alpenweiden, de verhalen en legenden, de natuurlijke rijkdom van het mineraalwater van Evian en Thonon... zijn allemaal getuigen van de sterke band tussen mens en natuur.


U vindt er 3 emblematische geo-sites op een totaal van 20, toegankelijk voor het grootste aantal mensen, die de geschiedenis van de landschappen onthullen en gevarieerde uitzichten bieden op het erfgoed van het gebied: de uitkijkplaats van Tréchauffé, de Gorges du Pont du Diable, het meer van Montriond en zijn waterval van Ardent.


Een paradijs voor wandelaars:


De Vallée d'Aulps is een bergbestemming bij uitstek, met een overvloed aan wandelingen die het plezier van het verkennen combineren met een fysieke uitdaging. Om te beginnen, stellen we voor dat u de Roc d'Enfer verkent. Deze emblematische top van de Chablais kan worden bereikt vanaf het gehucht Graydon (Saint-Jean-d'Aulps, 1340 m) tot aan de Ratti-pas (1900 m). Daarna is iedereen vrij om terug te keren of om een lange lus te maken via de chalets van Les Praz.


U kunt ook de grand tour van de Crêtes de Seytroux proberen. Deze mooie wandeling duurt minstens een halve dag en brengt u 700 meter omhoog. Start in de buurt van het gehucht Les Culées (Seytroux) en klim door het hart van de bergweiden naar de Pointe de la Gay (1801 m). De route blijft vervolgens op hoogte, alvorens geleidelijk af te dalen naar de chalets van Les Chavannes. Dit is een van onze favorieten vanwege de verscheidenheid aan omgevingen en de uitzichten op de majestueuze bergtoppen van de Chablais!Een grote uitdaging voor liefhebbers van klimmen, via ferrata en fietsen:

Beklim de beroemdste plekjes van de Haute-Savoie!

De Aulpsvallei heeft verschillende klimlocaties. Hun voordelen? Een verscheidenheid aan landschappen en niveaus.

De klif van de Foron (Côte d'Arbroz) is een must. Het is "de" klif met gaten in de Haute-Savoie, gekenmerkt door zijn overhangende profiel. Deze zomerlocatie bij uitstek biedt een veertigtal routes van 10 tot 30 m hoogte in gele en grijze rotsen, met een rating tussen 6a+ en 8b ("L'ascenseur", "Le serpent à plumes"...).

Vervolgens biedt de Rocher de la Chaux een plaatklim, met zeldzame en korte verticale passages in sommige lengtes. De rots is vrij gebeeldhouwd, met op sommige plaatsen mooie knobbels, het klimmen is vrij technisch en gevarieerd.

Klaar om de uitdaging aan te gaan?


Durf jij de moeilijkste via ferrata van Frankrijk aan?

De Rocher de la Chaux in Saint-Jean-d'Aulps groepeert de twee via ferrata van de vallei: de Tête de l'éléphant en de Oeil de l'éléphant. De eerste is voor diegenen die al een goede ervaring hebben in via ferrata of klimmen. De sfeer is vaak luchtig, met een opeenvolging van steile en soms overhangende wanden. De crux blijft de oversteek van de Pont de Saint Guérin op een 10 cm brede balk!

De Tête de l'éléphant is echter een juweel vergeleken met zijn buurman, de Œil de l'Éléphant. TD+ of ED volgens de topos, de route klimt recht omhoog de klif en volgt een zeer luchtige overhangende dihedral. Het is nodig om lichamelijkheid en techniek te combineren, door verschillende keren natuurlijke houdingen te gebruiken. Een van de moeilijkste routes in Frankrijk, alleen voor ingewijden!


Mountainbiken: Ontsnap naar het hart van de Portes du Soleil

Via Montriond is de Vallée d'Aulps verbonden met het domein van de Portes du Soleil, 12 vakantieoorden tussen Frankrijk en Zwitserland. De 600 km aan mountainbikepaden, waaronder meer dan 550 km aan gemarkeerde paden, zijn speciaal voor de VAE. Van landschappen tot bergweiden, laat je leiden door je emoties!

Of u nu een cross-country, downhill of enduro rijder bent, u zult iets vinden om uw wensen te vervullen in de vallei. Een topo-gids met 56 routes is te koop: naast routebeschrijvingen bevat hij een nauwkeurige kaart, meer dan 90 foto's en het verhaal van een 4-daagse enduro-tocht. Met de open skiliften en de pendeldiensten tussen de stations kunt u uw route uitstippelen naargelang uw niveau en vooral uw wensen!


Tot ziens in de Vallée d'Aulps voor een onvergetelijke vakantie!